X
Läs om Flemming och hans upplevelse av Pure Charge&Go-hörapparaterna.
2019-08-14

Taggar

”Jag har inga problem med min egen röst längre"

Flemming Ege Mejlstrup fick sina första hörapparater, ett par Pure Charge&Go, i februari 2019. Innan han fick dem var det en lång period då Flemming inte var helt medveten om omfattningen av sin hörselnedsättning. Redan 2009 gjorde Flemming ett hörseltest, eftersom hans fru Susanne länge hade kommenterat hans dåliga hörsel.

Men då visade testet att hörselnedsättningen var så liten att han förmodligen inte skulle ha någon nytta av hörapparater. Flemming ignorerade därför hörselnedsättningen under flera år, trots hans hustrus talrika kommentarer om att han inte hörde. Sommaren 2018 hände emellertid något som fick Flemming på andra tankar.

Syrsornas sång

”Den sommaren var vi på besök hos vår son, som bor i Texas. En kväll stod vi ute och pratade, och så säger min fru: ’Otroligt vad syrsorna låter, inte sant?’ Men jag hörde inget. Först trodde jag att hon skämtade. Men när de andra i sällskapet också kunde höra dem insåg jag på allvar att jag nog behövde göra ett besök hos öronläkaren igen”, berättar Flemming.

Då visade hörseltestet att Flemming nu hade behov av hörapparater.

”Jag hade egentligen bestämt mig för att jag skulle ha danska hörapparater. Så det var det första paret jag provade. Men de levde inte alls upp till mina förväntningar. Så ramlade jag över Signias hemsida och tänkte att ett sådant par ska jag prova.”

Inga problem med min egen röst längre

”Det var framför allt OVP-funktionen (Own Voice Processing) som tilltalade mig. Ljudet av min egen röst var nämligen något jag störde mig på hos andra apparater som jag testade. Jag kunde inte lura ut vilket röstläge jag skulle använda, för det lät så konstigt inuti mitt huvud.”

Alla användare av hörapparater, och speciellt förstagångsanvändarna, upplever en förändring av den egna rösten, eftersom hörapparaterna förstärker rösten på samma sätt som alla andra ljud i omgivningen. Och om man drar ner förstärkningen i apparaterna blir rösten eventuellt mindre dominerande och mer behaglig att lyssna på, men andra viktiga ljud runt omkring har då också dämpats.

Flemming valde därför att prova ett par Pure 312 som har OVP-funktionen vilken behandlar användarens egen röst separat från alla övriga ljud, så att rösten låter naturlig för användaren utan att man missar andra viktiga ljud i omgivningen.

”Jag har inga problem med min egen röst längre. Jag märker den faktiskt inte alls längre”, säger han entusiastiskt.

Batterierna hamnar säkert bara i sophinken

Flemming provade emellertid bara Pure 312-apparaterna i en halv vecka innan han bestämde sig för att byta igen. Den här gången till ett par Pure Charge&Go, som är den laddningsbara varianten av samma hörapparater.

”Jag överraskades av hur ofta man måste byta batterier i sådana där hörapparater. Det blir väldigt många batterier på ett år. Och det är inte så bra för miljön. Tänk på hur många av dessa batterier som säkert bara hamnar i sophinken och inte lämnas till återvinning. Då ville jag hellre ha laddningsbara hörapparater”, berättar han.

Pure Charge&Go laddas med induktiv laddare. Hörapparaterna laddas automatiskt när de placeras i laddaren och startar automatiskt när man tar ur dem. Därefter är de redo för en hel dags användning.

”Det har blivit en enkel rutin för mig att lägga dem i laddaren på kvällen, så att de är redo att användas nästa morgon. Jag har aldrig varit med om att de laddats ur under dagen.”

Den perfekta matchningen till musik och dans

Ett par gånger i veckan går Fleming ut och dansar. Tidigare var det ett problem för honom att höra vad instruktören sa när musiken var på. Ljuden flöt ihop och det var svårt att urskilja instruktörens röst från andra ljud. Detta har de nya hörapparaterna lyckats åtgärda.

”Jag har fått ett speciellt musikprogram installerat i apparaten och det använder jag när jag går ut och dansar. Förutom att musiken hörs bra så spelar det inte längre någon roll i vilken riktning jag står. Jag hör instruktören tydligt även om jag står med ryggen till och musiken spelar”, berättar han och tillägger:

”Min livskvalitet har verkligen ökat. Det kompenserar för de pengar man ska hosta upp. Och jag har verkligen ansträngt mig för att hitta något negativt om de här hörapparaterna. Nej, det finns faktiskt ingenting jag kan klaga på”, säger han nöjt.

Läs mer om Pure Charge&Go Nx här: signia-pro.se/pure-charge-go